Energiaközösség jön létre Kaposváron

 

 

Kaposvár Megyei Jogú Város és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány konzorciuma pályázati támogatással egy kisebb napelemparkból és ergiatárolóból álló megújuló energiát termelő rendszert és az ahhoz kapcsolódó IT infrastruktúrát kíván megvalósítani. A projekt során létrehozni tervezett energiaközösség menedzseli a jövőben az infrastruktúra működését. Az elmúlt év végéig elkészült a működési, és a tervezési koncepció. Jelenleg a kiválasztott helyszínen a napelemek engedélyezési dokumentációjának elkészítése van folyamatban, és az elszámolás rendszerhez szükséges eszközök műszaki specifikációjának kidolgozása kezdődött el.

A projekt megvalósítását követően a főbb elvárt eredmények:

·        új, megújuló energiaforrásra alapozott villamosenergia-termelő egység létesítése,

·        energiatároló telepítése az energiaközösség villamos mérlegkörének kiszabályozására,

·        technológiai platform létrehozása és beüzemelése,

·        energiaközösség létrehozása (működési forma, és folyamatok, az elszámolási rendszer kialakítása, a létrejött technológiai platform, kiegészítő ICT rendszereinek létrehozása, az infrastruktúra működtetése.

 

 

 A „Megújuló energiát termelő rendszer és energiaközösség létrehozása Kaposváron” elnevezésű, 2021-ÉMI-MA-55 azonosító számú projekt az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a Modernizációs Alapból valósul meg.

 

 

Támogatási összeg: 387.000.000 Ft.