Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

EGYÜTT KÖNNYEBB - A KAPOSVÁRI JÁRÁS TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSÉÉRT PROGRAM

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program keretében vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Jelen pályázati projekt megadta azt a lehetőséget az önkormányzat számára, hogy a jelenlegi esélyegyenlőségi programot járási szinten felülvizsgálva, olyan járási esélyteremtő programtervet fogadjon el, amely részben és egészben szolgálja a térségben élő esélyegyenlőségi célcsoportok mindennapjait.

A projekt célja egy olyan modell jellegű együttműködési program megvalósítása volt, melynek során az egy járáshoz tartozó települések között területi együttműködések alakulnak ki, elősegítve a társadalmi felzárkózást és a helyi esélyegyenlőségi programok megvalósítását, végrehajtását.

A projekt záró rendezvénye 2015. november 19-én az Együd Árpád Kulturális Központban volt.


A rendezvényen Oláh Lajosné alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. A köszöntőt követően Dr. Garaj Erika szervezeti tanácsadó ismertette a projekt céljait, majd bemutatta a járásban észlelt hátrányos megkülönböztetésről szóló 2015. évi felmérés eredményét, amely hozzájárult a Járási Esélyteremtő Programterv prioritásainak meghatározásához.

„Akadálymentes turizmus Kaposváron” címmel Osvalt Mónika turisztikai referens tartott előadást, bemutatva a város példaértékű turisztikai fejlesztésének eredményét. Az esélyegyenlőség terén alkalmazható jó gyakorlatokról dr. Bálint Ildikó, Gige polgármestere tartott gondolatébresztő beszámolót. Bodor Zoltán, rehabilitációs környezettervező szakmérnök és Hosszú János szakértő a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületétének képviseletében az egyenlő esélyű hozzáférés tanulságos eseteire hívta fel a figyelmet gyakorlati példákon keresztül.

A projekt megvalósítása hozzájárult a járás településeinek esélyteremtő együttműködéséhez.

2015. 11. 19.

 

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV ISMERTETÉSE A JÁRÁS TELEPÜLÉSEIN

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program keretében valósítja meg az „EGYÜTT KÖNNYEBB – A KAPOSVÁRI JÁRÁS TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSÉÉRT PROGRAM” rendezvényeit, amelynek záró kisrendezvény sorozata a járás településein zajlott.

Célja a járási szintű esélyteremtő programterv népszerűsítése és az elkészítéséhez vezető fejlesztői munka bemutatása volt. Ennek érdekében a szakmai csoport tagjai 14 településre látogattak el, ahol az ott élő emberekkel találkozva megbeszélték a település helyzetét, nehézségeit és előnyeit. A programon részt vevő lakosok, helyi intézményvezetők és civil szervezetek képviselői együtt nézték át a Járási Esélyteremtő Programtervben leírtakat és vetették össze a helyi adottságokkal.

A programsorozat helyszínei voltak: Kaposkeresztúr, Fonó, Hetes, Csombárd, Nagyberki, Csoma, Mernye, Felsőmocsolád, Sántos, Szenna, Csököly, Kadarkút, Gige, Mezőcsokonya.

A rendezvény eredményeként a Járási Esélyteremtő Programtervet közel 300, a járás településein élő ember ismerhette meg.

2015. 10. 15.

 

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

ÖSSZEFOGÁS AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT

2015. augusztus 5-6-án kerültek megszervezésre Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának ÁROP-1.A.3-2014-2014-0104 azonosító számú, Együtt könnyebb – a Kaposvári Járás Területi Együttműködéséért program első rendezvényei. A projekt célja, hogy a Kaposvári Járás 78 települése közül minél többet bevonva hatékony együttműködés alakuljon ki az esélyegyenlőség területén.

Az esélyegyenlőség minden állampolgár alapvető joga, így az állam felelőssége mindezeket biztosítani, a hozzájutást megkönnyebbíteni az élet minden színterén, így például a fizikai és kulturális környezetben, a lakhatás és a közlekedési eszközök vonatkozásában, a szociális és egészségügyi ellátás, az iskoláztatási és munkaalkalmak, valamint a kulturális és társadalmi élet, sport és szórakozási lehetőségek területén is. A bevonni kívánt települések rendelkeznek Helyi Esélyegyenlőségi Programmal, amelyek az adott települések igényeihez igazodnak. A projekt során elkészül a Helyi Esélyteremtő Programterv, amely ezeket a specifikus terveket járási szintre emeli.
A projekt megvalósítása azt a célt szolgálja, hogy a Kaposvári járás olyan térség legyen, ahol az emberek számíthatnak egymásra ahol érezhetik, hogy egy közösséghez tartoznak. Ha bajban vannak, akkor van, aki a segítségükre siet. Ha örömük van, van kivel megosztani.
Ennek érdekében elsőként 3 workshop került megszervezésre a járás településeinek, és az érintett esélyegyenlőségi célcsoportot képviselő civilek meghívásával. Itt kerültek kialakításra a továbbiakban nagyon fontos együttműködések. 2015. augusztus 25-től 16 kerekasztal kerül megszervezésre, ahol a szereplők bevonásával felülvizsgálatra, áttekintésre kerülnek az Esélyegyenlőségi Programok, amely alapján elkészül a Helyi Esélyteremtő Programterv. Ezt követően egy zárórendezvény sorozat, és ismeretterjesztő programok segítik, hogy annak tartalma, és azok az információk, melyek segíthetik az esélyegyenlőségi célcsoportokat, minél szélesebb körben megismerhetőek legyenek.

Az „Együtt könnyebb – a Kaposvári Járás Területi Együttműködéséért program” (ÁROP-1.A.3-2014-2014-0104) az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 100 %-os Európai Uniós támogatással, 33.334.950, Ft költségvetésből valósul meg.

2015. 07. 26.