KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS KERÉKPÁRHÁLÓZATÁNAK FEJLESZTÉSE ÉS KÖZBRINGA RENDSZER KIALAKÍTÁSA, ÉS A GUBA S. U. – IZZÓ U. CSOMÓPONT FEJLESZTÉSE

A projekt célja, hogy az infrastrukturális fejlesztések, valamint a városi szintű közbringa rendszer révén javuljon a kerékpárosok biztonsága, vonzóvá formálva a kerékpáros közlekedés lehetőségét, a kerékpáros mobilitás erősödését.

A projekt két fő fejlesztési csomagból áll, az egyik a kerékpárosbarát hálózat bővítését célzó kerékpáros infrastruktúra hálózat-, a létesítmények és eszközök fejlesztése, a másik a közbringa rendszer kialakítása Kaposváron.

A kerékpárforgalmi hálózat fejlesztésében több helyszínen történnek beavatkozások. A projekt keretében Kaposvár számos útvonalán és területén kerül sor a kerékpározást segítő beavatkozásra. Ezek egy része építési beavatkozás, ugyanakkor jelentős számú fejlesztés nem igényel építést, hanem forgalomtechnikai eszközökkel kerül ki- vagy átalakításra a bicikliseket segítő környezet.

A kerékpározás kényelmét növeli 2 helyen a köztéren egyszerűen hozzáférhető kerékpáros pumpapont telepítése is, továbbá egy helyen egy ingyenesen igénybe vehető önkiszolgáló kerékpáros szervizpont is létesítenek, valamint a város forgalmasabb útszakaszán un. kerékpárosforgalmat számláló berendezés is telepítenek. A fejlesztés összesen 6 városrészt érint, illetve annak kapcsolatát javítja Kaposváron.

A projektben Kaposvár területén egy közösségi kerékpáros közlekedési rendszert, elterjedt nevén közbringa rendszert is kialakítanak. Az előzetes elképzelések szerint a város területén 18 gyűjtőállomás létesül, minimum 120 db (max 160 db) kerékpárral. A közbringa rendszer kialakítása magába foglalja az állomások – ezen belül a dokkolók - telepítését, a kerékpárok beszerzését, valamint a közbringa rendszer működtetéséhez szükséges háttérrendszer beszerzését, létrehozását (szoftver és hardver háttér, illetve felhasználói felület kialakítása).

A vonali hálózatfejlesztésekkel összességében 13,796 km-nyi új kijelölt kerékpáros útvonallal növekszik a városi kerékpáros hálózat.

A projekt várható fizikai befejezése: 2021. 09. 25.

A „Kaposvár MJV kerékpárhálózatának fejlesztése és közbringa rendszer kialakítása” (TOP-6.4.1-15-KA1-2016-00003) elnevezésű, 987,5 millió forint értékű projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2020. 11. 10.