2022 | 09 | 30

KAPOSVÁRI MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

 

Sajtóközlemény                  

MEGÚJUL A szentjakabi bencés apátság

 

Egymilliárd forint, 100 százalékos, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megújul Kaposvár legrégebbi, egyben legjelentősebb épített kulturális öröksége, a Szentjakabi Bencés Apátság. A fejlesztéseknek köszönhetően a műemlék terület olyan interaktív élményelemekkel is kiegészül, melyek széles körben ígérnek kikapcsolódási lehetőséget iskolás csoportok, fiatalok vagy gyermekkel érkező családok számára is.

 

A projekt célterülete a Szentjakabi Bencés Apátság és közvetlen környezete, Kaposvár közigazgatási területén belül, az úgynevezett Szentjakabi városrészben található, történelmi múltja és a fejlesztés tartalma révén elsősorban a kulturális kikapcsolódást kedvelő turisták lehetnek a célközönsége. Az apátság területe mind helytörténeti, mind pedig kultúrtörténeti szempontból is igen jelentős, ez ugyanis Kaposvár legrégebbi épített öröksége.  A 2000-es évek elejétől látogatható, az utolsó nagyobb beruházás 2013-ban történt, ekkor újult meg a színpad burkolata, a nézőtér, új hang- és fénytechnika került beszerzésre, játszótér is épült.  Látogatottsága nyáron a legmagasabb, mivel itt rendezik meg nyaranta a Szentjakabi Nyári Esték programsorozatot. Ezt leszámítva azonban kihasználtsága nem megfelelő mértékű, nem szolgálja kellő mértékben Kaposvár turisztikai céljait.

A fejlesztés egyaránt tartalmaz kültéri és beltéri programelemeket is. A beltéri attrakcióknak a látogatóközpont biztosít helyet, míg a kültéri elemek az Apátság romjainak közelében és a kertben helyezkednek el. A látogatói útvonal mellett egyéb, az útvonalat nem érintő elemek is kialakításra kerülnek (kézműves foglalkozások, pihenőpark, stb), így akár egy egész napos kikapcsolódást is jelenthet az ide látogatók számára.

A turisztikai attrakciók tematikájának alapját az Apátság történelmi múltja adja. A múzeumban a kolostor történeti és művészettörténeti jelentőségének bemutatására kerül sor korszerű, interaktív formában.

Kültéri attrakciófejlesztéshez kapcsolódik a romterület fejlesztése a műemlékvédelmi szabályozások szem előtt tartása mellett. Megtörténik a romok rehabilitációja. Az apátság déli és keleti szárnyát felemeljük a kerengő szintjére. A keleti szárnyban kap helyet a fedett kőtár.

Az északi kerengő egy részének eredeti formáját visszaállítjuk hitelesen, a további részt, illetve a keleti szárnyat visszafogott, mai építészeti elemek felhasználásával tervezzük lefedni. A kerengőudvart növényzet (gyógynövények és virágok) betelepítésével tesszük barátságosabbá. A kápolna területe jelenleg is rendezvényeknek ad otthon, ezt a funkciót a későbbiekben is meg szeretnénk tartani, így a felújításánál ezt figyelembe kell venni.

A nyugati oldalon található pincében gyógynövény feldolgozót alakítunk ki, ahol bemutatjuk az apátság területén termesztetett gyógynövényeket, és azok felhasználhatóságának lehetőségeit.

A fejlesztés során bővítjük a meglévő szalonnasütő környezetét, középkori ügyességi játékokra alkalmas tereket, pihenőhelyeket alakítunk ki. Felújítjuk a jelenleg lezárt kilátót is.

A kertben a meglévő sétaútvonal is felújításra kerül.

Az attrakció élvezeti értékét növelik a tervezett tájépítészeti beruházások is. A felújítás és rekonstrukció kiterjed a romkert teljes területére, amelynek keretében az oda nem illő növények helyett őshonos és a kolostori környezetbe illeszkedő növények kerülnek. Fontos szerepet kapnak a gyógy-, és fűszernövények, amelyek korábban szerves részét képezték a középkori kolostoroknak. Tervezzük, hogy gyógynövényekhez kapcsolódó babonákat, hiedelmeket is megosztjuk itt a látogatókkal. Megjelennek új elemek is: pergola, szőlőskert (különböző szőlőfajtákkal), „paradicsomkert”.

A fejlesztés során kialakított terek lehetővé teszik, hogy az Apátság területén a színházi előadásokon túl egyéb rendezvények is megvalósításra kerüljenek. Évente 4 alkalommal tervezünk a profilhoz illeszkedő eseményeket.

Az eszközbeszerzések a kialakított turisztikai funkciókhoz kapcsolódnak, ezért a projekt során különböző eszköztípusok beszerzésére lesz szükség.

A projekt fejlesztéseinek átfogó célja Kaposvár turisztikai versenyképességének növelése, hiszen a Kaposvár évek óta tartó törekvése, hogy a város egyik húzóágazata a turizmus legyen.  Olyan turisztikai kínálatot kíván megteremteni, mely Kaposvárt kiemeli, egyedivé teszi. Az elmúlt évek uniós beruházásai révén a városban több helyen megújult az infrastruktúra, valamint turisztikai attrakciók kerültek kialakításra.  A fejlesztések egyrészt a vendégforgalom növelése miatt fontosak, másrészt a helyi lakosság életminőségére, a munkanélküliség csökkentésére, valamint a gazdaság egészére is kihatással vannak. Az új szolgáltatások kialakításával, új munkahelyek jönnek létre, melyek a helyieknek biztosíthatnak munkalehetőséget. A városba érkező turisták pedig növelik a vendégforgalmat és a keresletet, mely a különböző szolgáltatók számára gazdasági előnyökkel jár.

 

A TOP-6.1.4-15-KA1-2016-00003 azonosító számú, „Kaposszentjakabi Bencés Apátság romjai műemléki és kulturális turisztikai célú fejlesztése” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.A projekt várható fizikai befejezése: 2023.12.15.

 

További információ kérhető:

Mágó Armand kommunikációs tanácsadó Tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu