MEGÚJUL A SZENTJAKABI BENCÉS APÁTSÁG

Egymilliárd forint, 100 százalékos, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megújul Kaposvár legrégebbi, egyben legjelentősebb épített kulturális öröksége, a Szentjakabi Bencés Apátság. A fejlesztéseknek köszönhetően a műemlék terület olyan interaktív élményelemekkel is kiegészül, melyek széles körben ígérnek kikapcsolódási lehetőséget iskolás csoportok, fiatalok vagy gyermekkel érkező családok számára is.

A projekt célterülete a Szentjakabi Bencés Apátság és közvetlen környezete, Kaposvár közigazgatási területén belül, az úgynevezett Szentjakabi városrészben található, történelmi múltja és a fejlesztés tartalma révén elsősorban a kulturális kikapcsolódást kedvelő turisták lehetnek a célközönsége. Az apátság területe mind helytörténeti, mind pedig kultúrtörténeti szempontból is igen jelentős, ez ugyanis Kaposvár legrégebbi épített öröksége. A 2000-es évek elejétől látogatható, az utolsó nagyobb beruházás 2013-ban történt, ekkor újult meg a színpad burkolata, a nézőtér, új hang- és fénytechnika került beszerzésre, játszótér is épült. Látogatottsága nyáron a legmagasabb, mivel itt rendezik meg nyaranta a Szentjakabi Nyári Esték programsorozatot. Ezt leszámítva azonban kihasználtsága nem megfelelő mértékű, nem szolgálja kellő mértékben Kaposvár turisztikai céljait.

A projekt során – a műemlékvédelmi szabályok szigorú betartásával – megtörténik a műemléki romok rehabilitációja, emellett új látogatóközpont és múzeum épül. A látogatóközpont bejárata a jelenlegi parkoló felől, azzal azonos szinten lesz. Az üvegtetős fogadótérben kap helyet az információs pult, a pénztár, ruhatár és az ajándékbolt, ugyanitt nagyméretű kivetítők kerülnek elhelyezésre, melyek érdekességeket, információkat közvetítenek. Innen nyílnak majd a szociális helyiségek, kiállító terek, a foglalkoztató és a vetítőterem, és természetesen innen lesz megközelíthető a romterület is. A látogatóközpont mellett az Apátság területén további kiegészítő létesítmények is épülnek: templomhoz vezető íves gyalogjárda, kézműves műhelyek és bemutatóhelyek. Új funkciót kap a romkert nyugati pincéje és megvalósul a gyerekek által nagyon kedvelt sír rekonstrukció is. A beruházás tájépítészeti elemekkel is kiegészül, mellyel a park hangulatosabbá és korhűbbé válik. A projekt keretében a szükséges infrastruktúra fejlesztés, a funkciókhoz szükséges eszközök, berendezések és immateriális javak beszerzése is megtörténik. A monostorhoz vezető nyugati gyalogos feljáróút, továbbá a keleti aszfaltos út felújítása is része a projektnek, sőt, meglévőkön túl további parkolóhelyeket is kialakítanak. A fejlesztés eredményeképpen létrejövő funkciókat családbarát és akadálymentes kivitelezések teszik komfortosabbá: akadálymentesített járdák, bejáratok, indukciós hurok, Braille táblák, stb.

A műemlék felújításával korszerű kiállítóterek és az egyéb attrakció-elemeknek helyet adó épületrészek jönnek létre, melyek hozzájárulnak a térségbe látogató turisták számának növekedéséhez, azok tartózkodási idejének meghosszabbításához, illetve az egy látogatóra jutó költések növekedéséhez. A projekt közvetlen (az attrakcióban dolgozó új munkakörökben) és közvetett módon is munkahelyteremtő hatású.

A projekt fejlesztéseinek átfogó célja Kaposvár turisztikai versenyképességének növelése, hiszen a Kaposvár évek óta tartó törekvése, hogy a város egyik húzóágazata a turizmus legyen. Olyan turisztikai kínálatot kíván megteremteni, mely Kaposvárt kiemeli, egyedivé teszi. Az elmúlt évek uniós beruházásai révén a városban több helyen megújult az infrastruktúra, valamint turisztikai attrakciók kerültek kialakításra. A fejlesztések egyrészt a vendégforgalom növelése miatt fontosak, másrészt a helyi lakosság életminőségére, a munkanélküliség csökkentésére, valamint a gazdaság egészére is kihatással vannak. Az új szolgáltatások kialakításával, új munkahelyek jönnek létre, melyek a helyieknek biztosíthatnak munkalehetőséget. A városba érkező turisták pedig növelik a vendégforgalmat és a keresletet, mely a különböző szolgáltatók számára gazdasági előnyökkel jár.

A TOP-6.1.4-15-KA1-2016-00003 azonosító számú, „Kaposszentjakabi Bencés Apátság romjai műemléki és kulturális turisztikai célú fejlesztése” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg várhatóan 2020.12.31..

Kedvezményezett neve: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2019. 12. 10.