TELJESEN MEGÚJUL AZ EGYKORI CSOKONAI FOGADÓ ÉPÜLETE

1,2 milliárd forint, 100 százalékos, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megújul Kaposvár belvárosának legendás műemléképülete, a Fő u. 1. szám alatt található egykori Csokonai Fogadó. A Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata TOP-6.1.4-15-KA1-2016-00001 azonosítószámú „Dorottya ház kulturális célú hasznosítása és rekonstrukciója, belvárosi látogatóközpont kialakítása” elnevezésű projekt keretében, a barokk stílusú, két szintes épületben látogatóközpontot, kiállító- és bemutatótereket, valamint kulturális-szabadidős események befogadására alkalmas helyiségeket alakítanak ki.

A projekt célja, a régóta használaton kívüli műemlék, a kaposváriak körében csak Csokonai fogadó néven ismert épület felújítása, teljes körű rekonstrukciója, és abban turisztikai attrakciók létrehozása. Az épület mind helytörténeti, mind pedig kultúrtörténeti szempontból is igen jelentős. Egy itt lezajló ceremónia ihlette Csokonai Vitéz Mihályt a „Dorottya, vagyis a dámák diadalma fársángon” című komikus eposz megírására, s ennek tiszteletére kapta nemrégiben új elnevezését, a Dorottya-ház nevet.

A műemléképületben már folynak az előkészítő bontási munkálatok. A kivitelezés során megtörténik a teljes épület műemléki rekonstrukciója, energetikai korszerűsítése, az épület környezetének helyreállítása. Korszerű kiállítóterek és az egyéb attrakció-elemeknek helyet adó épületrészek jönnek létre, udvara megszépül, az ingatlan hátsó részén pedig parkolókat is építenek. A fejlesztés eredményeképpen létrejövő funkciókat családbarát és akadálymentes kivitelezések teszik komfortosabbá: lift, indukciós hurok, Braille-táblák, stb. A funkciókhoz szükséges eszközök, berendezések és immateriális javak beszerzése is megtörténik.

Jelen beruházás is része Kaposvár azon törekvésének, hogy a megyeszékhely egyik húzóágazata a turizmus legyen. Az elmúlt évek során számos turisztikai attrakcióval bővült már a város, a fejlesztések egyrészt a vendégforgalom növelése miatt fontosak, másrészt hatással vannak a helyi lakosság életminőségére, a gazdaság egészére is. Az új szolgáltatások kialakításával, új munkahelyek jönnek létre, a városba érkező turisták pedig növelik a keresletet, ennek következtében pedig a helyi szolgáltatók gazdasági előnyökhöz jutnak.

A „Dorottya ház kulturális célú hasznosítása és rekonstrukciója, belvárosi látogatóközpont kialakítása” elnevezésű, TOP-6.1.4-15-KA1-2016-00001 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt várható fizikai befejezése 2020.09.30.

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2019. 01. 25.