Megújult és új funkciókat kapott Kaposvár legendás műemléképülete                  

1,726 milliárd forint, 100 százalékos, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megújult Kaposvár belvárosának egyik legrégebbi épülete, a hajdani Csokonai fogadó. Az épület mind helytörténeti, mind pedig kultúrtörténeti szempontból is igen jelentős. Egy itt lezajló ceremónia ihlette Csokonai Vitéz Mihályt a „Dorottya, vagyis a dámák diadalma fársángon” című komikus eposz megírására, s ennek tiszteletére kapta nemrégiben új elnevezését, a Dorottya-ház nevet.

A projekt célja, a régóta használaton kívüli műemlék, a kaposváriak körében évekig csak Csokonai fogadó néven ismert épület felújítása, teljes körű rekonstrukciója, és abban turisztikai attrakciók létrehozása volt.

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.12.31.

A kivitelezés során megtörtént a teljes épület műemléki rekonstrukciója, energetikai korszerűsítése, az épület környezetének helyreállítása. Korszerű kiállítóterek és az egyéb attrakció-elemeknek lehetőséget adó épületrészek jöttek létre, udvara megszépült, de itt kapott helyet a városba látogató turistákat útba igazító Tourinform iroda is.

Jelen beruházás is része Kaposvár azon törekvésének, hogy a megyeszékhely egyik húzóágazata a turizmus legyen. Az elmúlt évek során számos turisztikai attrakcióval bővült már a város, a fejlesztések egyrészt a vendégforgalom növelése miatt fontosak, másrészt hatással vannak a helyi lakosság életminőségére, a gazdaság egészére is. Az új szolgáltatások kialakításával, új munkahelyek jönnek létre, a városba érkező turisták pedig növelik a keresletet, ennek következtében pedig a helyi szolgáltatók gazdasági előnyökhöz jutnak.

A „Dorottya ház kulturális célú hasznosítása és rekonstrukciója, belvárosi látogatóközpont kialakítása” elnevezésű, TOP-6.1.4-15-KA1-2016-00001 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

KAPOSVÁRI MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

 

Sajtóközlemény                  

LÁTVÁNYOS MUNKÁLATOK A BAROKK DOROTTYA-HÁZ TETEJÉN

Befejeződtek a Kaposvár, Fő utca 1. szám alatti barokk Dorottya-ház, régebben Csokonai Fogadó műemlék épület kivitelezési munkálatai. Az épület a 18. században épült, az Esterházy-család számára, most pedig 1,7 milliárd forint 100 százalékos európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megújul.

Kaposvár belvárosának legendás barokk műemléképülete a „Dorottya ház kulturális célú hasznosítása és rekonstrukciója, belvárosi látogatóközpont kialakítása” elnevezésű projekt keretében kétszintes látogatóközponttá alakult át, kiállító- és bemutatótereket, valamint kulturális-szabadidős események befogadására alkalmas helyiségeket alakítottak ki a beruházás során.

A teljes műemlék-felújítás során az eredetileg használaton kívüli padlásterek megújultak – a korhűen visszaépített barokk fedélszék mellet – az Arker Stúdió Építésziroda mérnökei által tervezett tervek alapján, a belső terek szinte életre keltek.

A műemléképületben megtörtént a teljes épület műemléki rekonstrukciója, energetikai korszerűsítése, az épület környezetének helyreállítása. Korszerű kiállítótereknek és egyéb attrakció-elemeknek, rendezvény teremnek is helyet adó épületrészek jöttek létre, udvara megszépül, az ingatlan hátsó részén pedig parkolókat is építettek, mindezt családbarát elemekkel kiegészítve, mint pl. a belső udvari játszótér.

Jelenleg a projekthez kapcsolódó eszközök beszerzése van folyamatban.

A projekt várható befejezése 2023. május 31.

A „Dorottya ház kulturális célú hasznosítása és rekonstrukciója, belvárosi látogatóközpont kialakítása” elnevezésű, TOP-6.1.4-15-KA1-2016-00001 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:

Mágó Armand kommunikációs tanácsadó

tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2022. 09.30.

2022 | 09 | 30


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022 | 09 | 30