KEHOP-3.1.1-17-2018-00002

 

A projekt címe: „Lakossági eredetű használt sütőolaj begyűjtésének fejlesztése Kaposváron”

 

A projektet Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciuma valósítja meg.

 

Projekt alapadatai:

 

Támogatás összege: 240 000 000 Ft

 

A projekt elszámolható költsége: 300 000 000 Ft

 

Támogatási ráta: 80%

 

A projekt megvalósításának kezdete: 2019.02.13.

 

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2023.12.31.

 

Megkezdődik a használtsütőolaj-begyűjtési program Kaposváron

 

 

 

Mintegy 240 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással újabb fontos lépést tesz az önkormányzat a még zöldebb, még tisztább és még inkább fenntartható Kaposvár felé. Hamarosan elindul ugyanis a városban a használt sütőolaj begyűjtése. A somogyi megyeszékhely élen jár a környezetvédelmi beruházások terén, az elmúlt két évtizedben fejlesztések sokaságát hajtotta végre annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb rendszerekkel modernizálja a városüzemeltetést és a közszolgáltatásokat.

A lead foglalja össze röviden, néhány mondatban azt, amiről az egész sajtóközlemény szól, legyen benne a legfontosabb információ a fejlesztésről. A támogatási összeg mindig kerekítve (millió forint esetén két tizedes jegyig, milliárd forint esetén 3 tizedes jegyig) szerepeljen. Kötelező jelleggel tartalmazza az európai uniós támogatás tényére utaló mondatot, illetve meg kell említeni, hogy a támogatás visszatérítendő vagy nem.

 

 

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés még ma sem túl elterjedt Magyarországon, miközben Kaposvár, illetve a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás településein már közel 10 éve működő gyakorlat.

A kaposvári hulladékkezelés intézményi átalakítása régen kezdődött. A hagyományos szeméttelepek bezárása és rekultiválása után 2015-ben modern hulladékkezelő központ épült, amely lehetővé tette a környezettudatosabb és hatékonyabb működést. Az ehhez társuló szemléletformáló kampánynak köszönhetően pedig a kaposváriak mára sokkal tudatosabbá váltak. A hulladékkezelésnek kialakult egy olyan kultúrája, amelyben az újrahasznosítás központi fogalommá vált, így sokan már el sem tudják képzelni azt, hogy egy műanyag palackot a kommunális hulladék közé dobjanak. A legtöbb háztartásban már eleve külön kezelik az újrahasznosítható anyagokat a többitől.

Kaposvár a környezeti terhek további csökkentése érdekében elhatározta, hogy megvalósítja a használt sütőolaj házhoz menő begyűjtését. Ez ténylegesen azt jelenti, hogy meghatározott menetrend szerint a jövőben mind a családi házas, mind pedig a társasházi övezetekbe egy speciális jármű érkezik majd a használt olajért, amelyet egy erre a célra készített 3 literes edényben lehet gyűjteni. 

Szita Károly polgármester a program elindulása kapcsán levelet írt a kaposváriaknak, amelyet a napokban minden háztartásba eljuttat az önkormányzat. A városvezető ebben hangsúlyozza: a begyűjtés csak a kaposváriak közreműködésével válhat sikeressé, ezért Szita Károly azt kéri a városlakóktól, csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy gyermekeink és unokáink egy még tisztább, még élhetőbb Kaposváron nőhessenek fel.

A gyűjtés először a családi házas övezetekben kezdődik meg, az ehhez szükséges palackokat a személyi igazolvány és a lakcímkártya bemutatásával az önkormányzat által megadott időpontokban díjmentesen vehetik át a kaposváriak az erre kijelölt helyszíneken.

A „Lakossági eredetű használt sütőolaj begyűjtésének fejlesztése Kaposváron” (KEHOP-3.1.1-17-2018-00002) elnevezésű projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Már gyűjtik a város polgárai a használt sütőolajat a Kaposváron

 

 

 

 

Mintegy 240 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból alakította ki használtsütőolaj-begyűjtési rendszerét Kaposvár önkormányzata. A város ezzel újabb fontos lépést tett a még zöldebb, még tisztább és még inkább fenntartható Kaposvár felé. A somogyi megyeszékhely élen jár a környezetvédelmi beruházások terén, az elmúlt két évtizedben fejlesztések sokaságát hajtotta végre annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb rendszerekkel modernizálja a városüzemeltetést és a közszolgáltatásokat.

A lead foglalja össze röviden, néhány mondatban azt, amiről az egész sajtóközlemény szól, legyen benne a legfontosabb információ a fejlesztésről. A támogatási összeg mindig kerekítve (millió forint esetén két tizedes jegyig, milliárd forint esetén 3 tizedes jegyig) szerepeljen. Kötelező jelleggel tartalmazza az európai uniós támogatás tényére utaló mondatot, illetve meg kell említeni, hogy a támogatás visszatérítendő vagy nem.

 

 

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés még ma sem túl elterjedt Magyarországon, miközben Kaposvár, illetve a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás településein már csaknem 10 éve működő gyakorlat.

– Ez adta a mintát számunkra, hogy a használt sütőolaj tekintetében is egy hasonló rendszert találjunk ki, amelyben házhoz megyünk a hulladékért. Mi csak azt kérjük a kaposváriaktól, hogy vegyék át díjmentesen az olaj gyűjtésére szolgáló háromliteres edényt, használják a mindennapokban, s a szállítási naptárban megjelölt időpontban tegyék ki ingatlanuk elé. Már több mint háromezer háztartásban élnek ezzel a lehetőséggel, vagyis már több mint tízezer partnere van a városnak abban, hogy a használt sütőolaj ne a környezetet szennyezze, hanem bioüzemanyagként hasznosuljon. A cél az, hogy a lehető legtöbben csatlakozzanak a programunkhoz. Optimista vagyok, ugyanakkor még nagyon sokat kell beszélnünk erről ahhoz, hogy mindenkihez eljusson a híre – foglalta össze az elmúlt időszak tapasztalatait Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A városvezető a program elindulása kapcsán levelet is írt a kaposváriaknak a tudnivalókról, ezt azóta minden háztartásba eljuttatta az önkormányzat. A polgármester ebben hangsúlyozza: a begyűjtés csak a kaposváriak közreműködésével válhat sikeressé, s csak azáltal érhető el, hogy gyermekeink és unokáink egy még tisztább, még élhetőbb Kaposváron nőhessenek fel.

A gyűjtés először a családi házas övezetekben kezdődött meg, az ehhez szükséges palackokat a személyi igazolvány és a lakcímkártya bemutatásával az önkormányzat által megadott időpontokban díjmentesen vehették át a kaposváriak az erre kijelölt helyszíneken. Akik a meghirdetett alkalmakkal nem tudtak élni, azok a Kapos Holding Áchim András utcai ügyfélszolgálatán ezután is hozzájuthatnak az edényhez. Néhány hét elteltével már társasházak is jelentkeztek, így azokban már olyan intelligens gyűjtőedények működnek, amelyek automatikusan jelzik a szolgáltatónak, ha a tartály telítettsége indokolja az olaj elszállítását. A szolgáltató természetesen folyamatosan várja a társasházi lakók jelzéseit, ezt legegyszerűbben a közös képviselőiken keresztül tehetik meg.

A kaposvári hulladékkezelés intézményi átalakítása régen kezdődött. A hagyományos szeméttelepek bezárása és rekultiválása után 2015-ben modern hulladékkezelő központ épült, amely lehetővé tette a környezettudatosabb és hatékonyabb működést. Az ehhez társuló szemléletformáló kampánynak köszönhetően pedig a kaposváriak mára sokkal tudatosabbá váltak. A hulladékkezelésnek kialakult egy olyan kultúrája, amelyben az újrahasznosítás központi fogalommá vált, így sokan már el sem tudják képzelni azt, hogy egy műanyag palackot a kommunális hulladék közé dobjanak. A legtöbb háztartásban már külön kezelik az újrahasznosítható anyagokat.

A „Lakossági eredetű használt sütőolaj begyűjtésének fejlesztése Kaposváron” (KEHOP-3.1.1-17-2018-00002) elnevezésű projekt az Európai Unió támogatásával, Magyarország Kormányának társfinanszírozásával valósult meg.