KAPOSVÁR KLÍMASTRATÉGIÁJÁNAK KIDOLGOZÁSA ÉS A HELYI LAKOSSÁG SZEMLÉLETFORMÁLÁSA

Kedvezményezett neve

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe

Kaposvár klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása

Projekt azonosító száma

KEHOP-1.2.1-18-2018-00012

Támogatás összege

19,94 millió Ft

Támogatás mértéke (%)

100%

A projekt bemutatása

A klímastratégiát a Klímabarát Települések Szövetsége által a KEHOP 1.2.0. Klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás című pályázat finanszírozásával elkészített módszertani útmutató tartalma és ajánlásai alapján dolgoztuk ki. A munka során figyelembe vettük a vonatkozó környezetvédelmi jogszabályok rendelkezéseit. A stratégia kidolgozásán kívül szemléletformáló rendezvények is megvalósításra kerültek. Kaposvár célja, hogy az elkészítésre kerülő dokumentumot ne csak a szakértő és a munkatársak ismerjék meg, hanem természetesen a programban résztvevő összes tag. A projektelemekhez igazodva teljeskörű médiakampányt valósítottunk meg, mely többször is eljutott a város teljes lakosságához.

A projekt tervezett befejezési dátuma

2021.10.13.

A "Kaposvár Klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása" című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00012 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

EGYÜTT KÜZD KAPOSVÁR ÉS A VÁROS LAKOSSÁGA A KLÍMASTRATÉGIÁBAN RÖGZÍTETT CÉLOK MEGVALÓSULÁSÁÉRT

A kaposváriakkal együttműködve dolgozik a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a város klímastratégiájában megfogalmazott célok elérésén. Kaposvár még 2019-ben indította el környezetvédelmi programját, melynek megvalósításához 19,94 millió forint, 100%-ban vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. A projekt 2019. április 15-én indult és 2021. október 13-án zárul. A kezdés óta eltelt két évben a stratégiában meghatározott vállalások nagy része már teljesült, és a környezet megóvását szolgáló beruházások mellett sikerült a városlakók figyelmét is felhívni a klímavédelem fontosságára.

Megújuló energiaforrások, energiatakarékosság, újrahasznosítás, zöld közlekedés, és még több zöld terület – ezek Kaposvár klímastratégiájának fő célkitűzései. Az önkormányzat a város polgáraival együttműködve dolgozik azon, hogy a kaposváriak közössége képes legyen megóvni környezeti értékeit, de alkalmazkodni is tudjon a változásokhoz. Hogy olyan várost építsen, ahol minimális az üvegházhatású gázok kibocsátása, s ahol a polgárok hozzáférnek a biztonságos, fenntartható és megfizethető energiához.

E célok megvalósítása érdekében Kaposvár környezetvédelmi szakemberei a közlekedésfejlesztés, a hulladékgazdálkodás és a zöldterületi fejlesztések, illetve az energiagazdálkodás területén határozták meg a stratégia legfontosabb lépéseit, mely feladatok nagy részét már meg is valósították.

A zöld közlekedés fejlesztése részeként a város folyamatosan bővíti kerékpárútjait, számos elektromos töltőállomást telepített, a közösségi közlekedést ellátó buszflottáját teljes egészében környezetbarát meghajtású járművekre cserélte, a közeljövőben pedig új közbringarendszert alakít ki.

A hulladékgazdálkodás területén tett vállalások részeként 2020-ben vadonatúj, korszerű szennyvíztelep épült. A tervek szerint azonban továbbfejlesztik a 2015-ben elindult Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Programot is: a papír-, a műanyag- és a fémhulladékok házhoz menő szelektív gyűjtését kiegészítik az intézményi csomagolási hulladékok, és a lakossági eredetű használt sütőolaj házhoz menő begyűjtésével.

A zöldterületi fejlesztések részeként az elmúlt években a belváros számos új felülettel gazdagodott, 2022-ig bezáróan pedig 6000 új fát ültetnek a város közterületein. Új levegőminőség-mérő állomás létesült, a közvilágítás újabb energiatakarékos lámpatestekkel és intelligens lámpavezérlő rendszerekkel korszerűsödött, és folyamatosan zajlik az oktatási intézmények energetikai korszerűsítése is.

Kaposvár nagy lépéseket tett meg a zöld energiák hasznosítása terén is, itt épült meg Közép-Európa legnagyobb naperőmű parkja, illetve a távhőellátásban még nagyobb teret nyert a biogáz hasznosítása.

A klímastratégia megismertetését szolgálták azok a látványos és informatív akciók, amelyek a folyamatos hírszolgáltatás mellett ugyancsak segítették a kaposváriak tájékoztatását. A kampány fontos célja volt, hogy nyilvánvalóvá váljon mindenki számára: a klímavédelem közös ügy és felelősség.

A projekt keretein belül a város exkluzív helyen alakította ki klímakuckóját, ahol interaktív előadásokon, szemléletformáló bemutatókon keresztül tanulhatják meg a város polgárai, hogyan tudnak maguk is hozzájárulni a tisztább és élhetőbb Kaposvár megteremtéséhez.

Ugyancsak a közös cselekvésre buzdítottak azok a spontán flashmobok, amelyek a legfőbb üzeneteket hirdették kreatív performanszokon keresztül.

Kaposvár levegőminőségét alapjaiban határozza meg a Zselic közelsége, ezért az önkormányzat a modern hulladékszállító járműveit felmatricázásával is hitet tett a sokszínűség megóvása, a természet jelenlegi állapotának fenntartása és az egészséges élet mellett.

A „Kaposvár Klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása” című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00012 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2021. 10. 13.

MEGNYITOTTA KAPUIT A KLÍMAKUCKÓ

Hétfő délután kisgyermekekkel telt meg a kaposvári Klímakuckó, ahol élmények és interaktív módszerek segítségével tanulhattak a klíma- és természetvédelem fontosságáról.

A kuckóban hétfőtől péntekig előzetes bejelentkezés alapján fogadják az óvodás és iskolás csoportokat, hogy környezeti nevelési foglalkozásokkal tanítsák a környezetvédelemre a szakemberek a gyerekeket a város Zöld Óvodáival együttműködésben.

Kovács Katalin Kaposvár környezetfejlesztési igazgatója lapunk kérdésére elmondta, sok iskola érdeklődött már a Klímakuckó programjai iránt, több intézményi csoport már be is jelentkezett, miszerint szívesen részt vennének a kínált foglalkozásokon. – Az volt az elsődleges célunk, hogy egy olyan helyet alakítsunk ki, ahova mindig jöhetnek az emberek. Előzetes bejelentkezés alapján várjuk az érdeklődőket, a héten már a felnőtteknek is lesz egy előadás, amit a MATE szakembere tart a levegővédelemmel kapcsolatban – hangsúlyozta Kovács Katalin.

A Klímakuckó nyitónapján már egy általános iskolás csoportot is fogadtak, akik játékos módon ismerkedhettek meg a fenntarthatósággal kapcsolatos módszerekkel. Az eseményen Szita Károly Kaposvár polgármestere is részt vett, aki úgy fogalmazott, akkor érhetünk el eredményt a klímavédelemben, ha a lehető legkisebb korban megtanítjuk a gyerekeknek, hogy figyeljenek a környezetükre.

A városvezető arról is beszélt, hogy 2050-re klímasemleges lesz az Európai Unió, 2030-ra pedig azt a célt tűzték ki, hogy 1990-hez képest 55 százalékkal kisebb legyen a károsanyag-kibocsátás az EU-s országokban. Ennek pedig az a célja, hogy az emberek egészségesek maradjanak, és még olcsóbb energiát tudjanak biztosítani a fogyasztók számára. – Ezért is foglalkozunk azzal, hogy minél több megújuló energiát hozzunk Kaposvárra, ezért lesznek a városunkban hamarosan elektromos buszok – tette hozzá Szita Károly, aki azt is elmondta, hogy a Klímakuckó a jövőről szól, mert a gyerekek felnőttkorukban sokkal klímatudatosabbak lesznek.

A „Kaposvár Klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása” című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00012 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2021. 10. 12.

KLÍMAKUCKÓZNI VÁRJÁK A FIATALOKAT ÉS A CSALÁDOKAT

Hétfőn megnyitja kapuit a Noszlopy utcában az a Klímakuckó, amely több funkciót és feladatot is ellát, sokféle programnak szolgál otthonául.

Hétfőtől péntekig előzetes bejelentkezés alapján fogadja az óvodás és iskolás csoportokat, hogy környezeti nevelési foglalkozásokkal okítsák a szakemberek a fiatalokat a város Zöld Óvodáival együttműködésben.

Ugyanakkor a nevezetes napokat sem felejtik el a kuckólakók, akik szívesen látják a családokat, hogy előzetes időpont-egyeztetés után az óvodás és kisiskolás gyermekek a szüleikkel együtt alkossanak hulladékokból és természetes anyagokból játékokat, díszeket.

A szemléletformáló munka célja, hogy segítsék a lakosságot a fenntarthatóság iránti elköteleződésben. Gyakorlati ötleteket nyújtanak a mindennapok zöldítéséhez. Mindezt pedig az élmények és interaktív módszerek segítségével teszik, hogy kicsinek és nagynak egyaránt megragadjanak a hasznos információk.

A Klímakuckó egy körülbelül 100 négyzetméteres interaktív környezetvédelmi oktatóterem, mely európai uniós forrásból valósult meg, és Kaposvár Polgármesteri Hivatalának Városüzemeltetési és Környezetfejlesztés Igazgatósága hozta létre.

A terem berendezése állandó, az interaktív (nyomógombos vagy forgatható) játéktáblák öt témát mutatnak be: természet, víz, energia, vásárlás-fogyasztás és hulladék. Célja, hogy minél több környezetvédelmi témát mutasson be az óvodásoknak és az iskolásoknak.

A „Kaposvár Klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása” című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00012 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2021. 10. 04.

TÁNC A BOLYGÓÉRT

A környezetvédelemre és a fenntarthatóságra hívták fel a figyelmet a városligeti Klímanapon a Nita Dance Club táncosai múlt pénteken.

A szemléletformálásnak, az oktatásnak és a környezettudatosságra való nevelésnek is kiváló formája a mozgás és azon belül a tánc, ami nem csupán boldogsághormont szabadít fel bennünk és ösztönöz mozgásra, hanem egy olyan kifejezésmód is egyben, amihez nem kell nyelvtudás, ami átível kontinenseken, országokon, és mindenkihez elér bőrszíntől, vallástól, politikai nézetektől függetlenül. Ezért kérték fel a Klímanap szervezői a táncklubot arra, hogy készítsenek egy olyan koreográfiát, amivel a témához kapcsolódva hívják fel a kaposváriak figyelmét a tudatos életmódra.

A nitások múlt pénteken először a Városligetben adták elő produkciójukat, majd késő délután egy nagyobb durranást is véghez vittek: egy flashmob, vagyis villámcsődület során mintegy 60 táncossal vették be a Kossuth teret, ahol a járókelők és a Mézfesztivál látogatói is rácsodálkoztak a fiatalok zenés, táncos előadására.

A „Kaposvár Klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása” című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00012 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2021. 09. 18.

ÚJABB TÉMÁK A FENNTARTHATÓSÁG SZÍNPADÁN

Újabb szakmai munkanapot tartottak a Kapos Holding Zrt. tagvállalatainak szakemberei a városháza dísztermében.

A workshop célja az volt – hasonlóan a múlt keddihez –, hogy a különböző közszolgáltatói területek képviselői Kaposvár klímastratégiáját szem előtt tartva összegezzék az ehhez kapcsolódó, már megvalósult fejlesztéseket, és határozzák meg a jövőbeni feladataikat.

A rendezvényen a szakemberek és a rendezvényre meghívott középiskolás diákok három előadást hallhattak három különböző témában, de mindegyik egy téma, a környezettudatosság és környezetvédelem köré csoportosult.

Elsőként dr. Trenyik Tamás, a KÖVET Egyesület projektmenedzsere beszélt a környezetszennyezés gazdaságtanáról. Mint az előadásából kiderült, a természet szennyezése, a felhalmozott hulladékok és a termékelőállításhoz kapcsolódó karbonterhelés olyan súlyos károkat okoznak a Föld klímájában, melyek súlyos dollármilliárdokkal sem felszámolhatók, de okos pénzügyi ráfordításokkal csökkenthetők.

Szabó József, a SEFAG Zrt. vezérigazgató-helyettese a biológiai sokféleségről, a természetes élőhelyekről és az őshonos fajok megőrzésének fontosságáról adott tájékoztatást. A szakember ismertette egyebek mellett, hogy a SEFAG munkatársai milyen problémákkal találkoznak a mindennapokban, és azokat miként oldják meg, hogy fennmaradjon a somogyi erdők biodiverzitása.

A helyi termelők népszerűsítése volt a rendezvény harmadik témája, amiről Prohászka Balázs, a KOMETA ügyvezető igazgatóhelyettese tartott előadást. Elmondta, hogy az élelmiszerelőállítás területén kiemelkedően fontosak a helyi alapanyagok, mert a helyben megtermelt, vagy helyi termelőktől beszerzett áruk csökkentik az előállítás költségeit, vagyis a végtermék árában nem kell véglegesíteni a távolabbról beszerzett alapanyagok szállítási költségeit.

A „Kaposvár Klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása” című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00012 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2021. 09. 11.

ÍGY KAPCSOLTÁK LE A KAPOSVÁRI BELVÁROS FÉNYEIT

Ezzel hívták fel a figyelmet a természeti értékekre és azok megóvására, valamint az elektromos berendezések túlhasználatára.

Kaposvár továbbra is kiáll a klímatudatosság mellett azzal, hogy idén is lekapcsolta a közvilágítást és a díszkivilágítást a Föld órája programhoz csatlakozva.

A megmozdulást a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF hívta életre, mely során minden év márciusának utolsó szombatján arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére. A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából, és 2008-ban vált nemzetközivé.

Kaposvár az elmúlt években is csatlakozott a kezdeményezéshez, mert elkötelezett a klímatudatosság mellett, és fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a természeti értékekre és azok megóvására, valamint az elektromos berendezések túlhasználatára. Ezért március 27-én este fél kilenckor egy órára kikapcsolták a Kossuth tér közvilágítását, valamint a város területén található szabályozható közvilágítást 30%-kal mérsékelték. Az eseményt a Kaposvári Városüzemeltetés és Környezetfejlesztés Facebook oldalán hirdették meg.

A „Kaposvár Klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása” című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00012 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2021. 03. 27.

KEHOP-1.2.1-18-2018-00012 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT KAPOSVÁR KLMÍASTRATÉGIÁJÁNAK KIDOLGOZÁSA ÉS A HELYI LAKOSSÁG SZEMLÉLETFORMÁLÁSA

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága által finanszírozott „Kaposvár klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása” című pályázat 2019. áprilisában indult.

A projekt keretein belül öt rendezvényt szervezünk, és kidolgoztuk Kaposvár Klímastratégiáját.

A klímastratégiában új megközelítést igénylő problémák és az ezekhez kapcsolódó feladatok feltárása történt meg, melyek a város számára új típusú feladatokat teremtettek. A célok eléréséhez számos tématerületen belül intézkedési feladatok meghatározása is megtörtént a stratégia létrehozása során. Kaposvár célja, hogy olyan várossá fejlődjünk, ahol minimális az üvegházhatású gázok kibocsátása, a környezeti változásokhoz jól tudunk alkalmazkodni, és ahol a polgárok hozzáférnek a biztonságos, fenntartható és megfizethető energiához.

Kaposvár Klímastratégiája kidolgozásának legfőbb lépései:

1. Under2 kezdeményezés:
A csatlakozás első lépése volt, hogy elfogadjuk az Under2 Koalíció által elfogadott egyetértési nyilatkozatot, melyben vállaltuk azokat célkitűzéseket, melyekkel lassíthatjuk a klímaváltozással elindult folyamatokat, és esélyünk lesz az adaptációs folyamatok megvalósítására. Az Under2 együttműködési területei az alábbiak: energia, közlekedés, természeti erőforrások védelme és a hulladékcsökkentés, tudomány és technológia, kommunikáció és társadalmi részvétel, rövid életű éghajlat- befolyásoló anyagok, leltár, ellenőrzés, számvitel, átláthatóság.

2. Stratégiai dokumentumok (iránymutatásul szolgáltak a fejlesztések területein):
• Kaposvár Smart City programja mely célja, hogy 2050-re energia-függetlenné váljon
• Kaposvár Fenntartható Városi Mobilitási Terve
• Kaposvár MJV Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve
• Kaposvár Helyi Hulladékgazdálkodási Terve
• Kaposvár MJV Településfejlesztési Koncepciója 2030-ig
• Kaposvár MJV Integrált Településfejlesztési Stratégiája
• Megújuló energiaforrások (napelemek) műtárgyának létesítési stratégiája.

3. Klímavédelmet szolgáló beruházások a közlekedésfejlesztés területén:
• kerékpárutak fejlesztése
• közbringa rendszer kialakítása
• a helyi tömegközlekedési társaság teljes flottájának cseréje CNG hajtású autóbuszokra
• további két elektromos busz beszerzése a közösségi közlekedés szektorban
• közfeladatot ellátó elektromos autók beszerzése a város tulajdonában lévő cégek számára
• elektromos töltőállomások kialakítása történt meg a város forgalmasabb helyein.

4. Klímavédelmet szolgáló beruházások a zöldterületi fejlesztések területén:
• zöldterület megújítási program Kaposvár MJV Zöldterület- és Közterület Megújítási Koncepciója alapján
• belvárosi területeken a zöldszigetek kialakítása
• Kaposvár faültetési programja, melynek során 6000 új fát telepítünk a város közterületein.
• új telepített levegőminőség mérő állomás épül, illetve 20 mérőpont kerül kialakításra
• megújuló energiaforrások, energiatakarékosság terén végzett fejlesztések (energiatakarékos lámpatestek, intelligens lámpavezérlő rendszer kiépítése
• oktatási intézmények, önkormányzati tulajdonú épületek energiahatékonysági korszerűsítései (napelemek telepítése, biogáz hasznosítása)
• új, modern a kor kihívásainak eleget tevő szennyvíztisztító telep építése
• a távhő ellátás területén végzett fejlesztések
• Közép Európa legnagyobb naperőműparkjának létesítése, mely 100MW beépített teljesítményt fog elérni.

5. Klímavédelmet szolgáló beruházások az újrahasznosítás területén:
• a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program 2015-ös bevezetése Kaposváron és további 117 településen házhoz menő szelektív gyűjtéssel, és koreszű hulladékkezelő központ kialakításával
• intézményi csomagolási hulladékok begyűjtésének megteremtése
• lakossági eredetű használt sütőolaj begyűjtésének fejlesztése.

Kaposvár klímastratégiájának fontos része, hogy növelni kell Kaposvár adaptációs képességét. Ennek érdekében, az elkövetkező időszakban alábbi területeken kell fejlesztéseket végeznünk:
• hőhullámok okozta egészségügyi problémák veszélye
• épített környezet éghajlatváltozásból származó veszélyezettsége
• természeti értékek éghajlatváltozásból származó veszélyeztetettsége
• turizmus éghajlatváltozásból származó veszélyeztetettség
• ivóvízbázisok éghajlatváltozásból származó veszélyeztetettsége
• belvíz éghajlatváltozásból származó veszélyeztetettség
• árvízi éghajlatváltozásból származó veszélyeztetettség
• villámárvíz éghajlatváltozásból származó veszélyeztetettség
• aszály éghajlatváltozásból származó veszélyeztetettség

A „Kaposvár Klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása” című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00012 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:
Mágó Armand kommunikációs tanácsadó
tel: 82/501-539, e-mail: sajto@kaposvar.hu

2020. 10. 30.